Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

Charma Πολίτικο τσουρέκι!

12:21 π.μ. Charma Shop 0 Comments Category :

Έφτασε η ώρα για τα παραδοσιακά μας τσουρέκια!
 Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα! 

Σε εμάς θα βρείτε Αλεύρι super για τσουρέκι,μαχλέπι,μαστίχα,ζάχαρη,αμύγδαλα

Ακολουθήστε τη συνταγή και η επιτυχία είναι σίγουρη 



Τσουρέκι πολίτικο!!
Υλικά
  70γρ βούτυρο
  100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  160 γρ. ζάχαρη
  3 αυγά + 1 ακόμη για επάλειψη
  1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
  1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  100 γρ. νερό χλιαρό
  40 γρ. μαγιά νωπή
  600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε  να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα




















 

RELATED POSTS

0 σχόλια